ELECO 2022 Davetli Konuşmacılar


Prof. Dr. Ayten KUNTMAN

Özgeçmiş
- Prof. Dr. Ayten Kuntman lisans/yüksek lisans derecelerini İstanbul Üniversitesi'nden, doktora derecesini de İstanbul Teknik Üniversitesi’nden sırasıyla 1979 ve 1989 yıllarında almıştır. 1980 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümüne katılmıştır. 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’ne geçmiştir. 2001 yılından bu yana, aynı bölümde profesör olarak görev yapmış, Şubat 2017 de kendi isteği ile emekli olmuştur.

İlgi alanları arasında polimerlerin dielektrik özellikleri, yarıiletkenler, mikroelektronik teknolojileri, kablo polimerleri, anizotropik aşındırma, polimerlerin termodinamik özellikleri, elektriksel ve yarıiletken malzemelerin yaşlanması ve güvenilirliği gibi konular yer almaktadır.

Dr. Kuntman, yukarıda belirtilen konularda çok sayıda uluslararası yayına imza atmıştır.

Bunun ötesinde, 5 doktora ve 14 yüksek lisans öğrencisinin tezlerini yönetip tamamlatmıştır. Ayrıca, İstanbul Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından desteklenen 14 projeyi yöneterek tamamlatmıştır.

Dr. Kuntman 2009-2017 yılları arasında IU-JEEE dergisinin baş editörü (Editor in Chief) olarak görev yapmıştır.


IU-JEEE: Istanbul University - Journal of Electrical and Electronics Engineering


 

MOS Transistorlar ve Analog CMOS Devrelerde İstatistiksel Yöntemlerle Güvenilirlik Kestirimi

Ayten KUNTMAN
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpasa
Mühendislik Fakültesi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
34320 Avcılar, İstanbul
akuntman@İstanbul.edu.tr

H. Hakan KUNTMAN
İstanbul Teknik Üniversitesi
Elektrik-Elektronik Fakültesi
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü
34469 Maslak, İstanbul
kuntman@itu.edu.tr

Özet – Modern CMOS teknolojilerde boyutlar gittikçe küçülmekte, bunun sonucunda analog devre tasarımcıları çeşitli ikincil fiziksel etkilerden kaynaklanan ciddi güvenilirlik sorunlarıyla yüz yüze gelmektedir. Söz konusu etkenlerden kaynaklanan bozulmaları belirlenmesi önemli bir faktör olarak kendini göstermektedir. CMOS yapılarda güvenilirlik sorunları 40 yıldan uzun bir süre boyunca incelenmektedir. Literatürde çok sayıda bu konuda çalışma yer almaktadır. Bunların çoğunluğu önerilen fiziksel modellere dayanmaktadır. Ancak, fiziksel modellerin hazırlanması uzun ölçümlere ve gözlemlere dayandırılmakta, karmaşık denklemler kullanılmasını gerektirmektedir. Başka bir deyişle, elde bulunan bir teknoloji için çeşitli boyutlardaki transistorlar üzerinde çok sayıda ölçme ve gözlem gereklidir. Buradan fiziksel modellere geçme zorluğunu aşmak ve işlemleri daha basit hale getirmek üzere, fiziksel modeller yerine çok daha basit ve yüksek doğruluklu istatistiksel modellerin kullanılması yarar sağlamaktadır.

Bu konuşmada, NMOS and PMOS transistorların savak akımı ve eşik geriliminde ortaya çıkan sapmalar gözlenerek kurulacak istatistiksel modeller ele alınacak, fiziksel modellere göre daha basit yapıda ve kullanışlı diğer bir seçenek oluşturmak üzere sunulacak, gözlenen ve kestirilen değişimler kıyaslanacaktır. Çalışmada ortaya konan önemli bir diğer bulgu da, önerilen modellerin devrenin üretildiği CMOS teknolojisinden bağımsız olmasıdır.

Elde edilen sonuçlar, gerçekleştirilmiş tümdevreler üzerine de uygulanmış, örnek olarak alınan tümdevre yapı için bir güvenilirlik modeli de önerilmiştir.

Yapılan çalışmada ele alınan tüm veriler, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde sürdürülmüş olan araştırma sonuçlarından alınmıştır; yapılan çalışmalar literatüre uluslararası makale ve bildirilerle yansıtılmıştır.



 


Prof. Dr. H. Hakan KUNTMAN

Özgeçmiş
- Prof. Dr. Hakan Kuntman 1949 yılında İstanbul’da doğdu. Orta öğrenimini 1969 yılında İstanbul Alman Lisesi’nde, lisans öğrenimini 1974’de İ.TÜ. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi’nde, Yüksek Lisans öğrenimini 1977’de İ.T.Ü. Elektrik Fakültesi’nde tamamladı. 1982’de aynı fakülteden Doktor (İ.T.Ü.) unvanını aldı. 1987’de doçentliğe, 1993’de profesörlüğe (İ.T.Ü.) yükseltildi.

Elektronik elemanların modellenmesi, elektronik devrelerin bilgisayarda simülasyonu, tümdevre ve sistem bazında elektronik devre tasarımı ve gerçekleştirilmesi konularında çalışan H. Hakan Kuntman çalışma hayatına 1974 yılında İ.T.Ü. Radyosu’nda teknisyen mühendis olarak başlamış, 1975 yılından bu yana İ.T.Ü. Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektronik ve Yüksek Frekans Tekniği Kürsüsü ve Elektronik Ana Bilim Dalı’nda sırası ile teknisyen mühendis, asistan, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak görev almıştır.

H. Hakan Kuntman'ın yayınları ve çalışmaları arasında SCI ve EI tarafından taranan uluslararası dergilerde yayınlanmış ve yayınlanmak üzere kabul edilmiş 129 İngilizce makale, ulusal ve uluslararası diğer dergilerde yayınlanmış 15 makale, uluslararası konferanslara sunulmuş 189 bildiri, ulusal kongre ve sempozyumlara sunulmuş 165 türkçe bildiri, 11 kitap, 6 ders notu ve 4 teknik rapor bulunmaktadır. Yayınlarına, çoğu yabancı yazarlarca olmak üzere, 4773 kez atıfta bulunulmuştur.

Öğretim üyeliği süresi boyunca 45 yüksek lisans tezi ve 16 doktora çalışmasını yöneterek tamamlatmıştır. 2001-2004 yılları arasında Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Başkanı, 2000-2005 yılları arasında da Elektronik Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapan H. Hakan Kuntman, 2004-2010 yılları arasında da İ.T.Ü. Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanlığı görevini üstlenmiştir. 15 Nisan 2016’da emekliye ayrılmıştır.

Halen farklı konferansların komitelerinde bilimsel etkinliklerini sürdürmektedir. 2022 yılında " Trends in Circuit Design for Analog Signal Processing" isimli kitabı Springer Nature Switzerland AG tarafından yayınlanmıştır.


Trends in Circuit Design for Analog Signal Processing (2022)